VKLA „Látom a jövő Vasasát!” – Sinkovics Gábor ezúttal Komódi Lászlóval készített őszinte interjút

Bajnoki cím az U17-es csapattal, amelynek következtében a kiemelt korosztályok immár újra a legjobbak között szerepelhetnek. Bravúrrajt az új bajnokságban, a Győr 2-1-es legyőzésével. Ez több mint biztató kezdet, ám hiába a forró nyár, a helyenként perzselő napsütés, a vízpartra csábító időjárás, beszélgetésünk mégsem lehet teljesen felhőtlen Komódi Lászlóval. Az egykoron a Vasasban is futballozó, technikás, nagy munkabírású labdarúgó jelenleg az U19-es csapat edzője - szokásához híven - őszintén válaszolt a kérdésekre, és bár valamennyien, a tulajdonostól kezdve a szakembergárdán át, a játékosokon, a szurkolókon keresztül hiszünk a Vasas jövőjében, azért van itt nem kevés feladat, amit meg kellene oldani… - A Vasas Kubala Akadémia U19-es korosztályának vezetőedzőjével, Komódi Lászlóval Sinkovics Gábor beszélgetett:

Hová helyezi edzői pályafutásában az U17-es csapattal elért bajnoki címet?
- Ha lenne otthon egy polcom, amelyen az emlékeimet gyűjtöm, akkor előkelő helyet foglalna el. Büszke vagyok rá, hogy bajnokok lettünk egy erős mezőnyben és megvalósítottuk mindazt, amit korábban talán csak titkon reméltünk.

A feljutás ezek szerint nem volt alapelvárás?
- Legalábbis nem így indultunk neki a bajnokságnak. Nem akarok itt régi sebeket feltépni, szerencsére túl vagyunk már azon az időszakon, de fontos megjegyezni, hogy egy esztendővel ezelőtt még meglehetősen bizonytalan volt itt minden. A korábbi tulajdonos távozása, na meg a kialakult helyzet nem azt sugallta, hogy itt minden jóra fordul. Akkor lépett színre Nagy Miklós, s vette át az Akadémia irányítását. Onnantól kezdve - ahogy mondani szokták - megfordult a széljárás, ám túlzás lenne azt mondani, hogy a mi korosztályos csapataink egyértelmű bajnokesélyesként vágtak volna neki a szezonnak. Több meghatározó futballistát is elcsábítottak tőlünk akkoriban, épp a bizonytalanság miatt, mégis úgy éreztem, hogy értékes kerettel dolgozhatok.

Nem hitt benne, hogy ez a keret képes lehet az első hely megszerzésére, a feljutás kivívására?
- Úgy kezdtünk el dolgozni, hogy számomra nem a helyezés volt a legfontosabb. Ezt többször is hangsúlyoztam, ma is vallom: egy utánpótlásban dolgozó szakembernek arra kell koncentrálnia, hogy az általa irányított gyerekek képzése - a lehetőségek szerint - minél magasabb színvonalú legyen. A cél a képességek fejlesztése, felkészíteni a srácokat az esetleges profi pályafutásra. Én ezt vállaltam a szerződésemben is, amelyben nem szerepelt olyan pont, hogy bármi áron fel kell jutnunk. Akkor úgy gondoltam, ha működik a kémia köztem és a csapatom között, ha a srácok vevők arra, amit én elképzeltem, akkor bármi lehet a történet vége. És ahogy teltek a hetek, a hónapok, úgy lett egyre többször kimondva, hogy cél az első hely. A titkos vágyból egyértelmű célkitűzés lett, és ma már elmondhatom, hogy ez engem nagyon stresszelt, sőt megzavart…

Nem így ismerem…
- Nem szeretném itt az utánpótlás futballedzők munkáját túldramatizálni, de ez meglehetősen sokrétű munka. Érteni kell a szakmát, a futball fortélyait, ugyanakkor legalább annyira fontos jó pedagógusnak lenni, aki tudja, hogy mikor kell „taslit” kiosztani, vagy magához ölelni a gyereket és azt mondani neki: nincs baj… nincs semmi baj, gyerünk tovább! Nevelgetni, pátyolgatni is kell őket amellett, hogy megpróbálsz belőlük férfit faragni. Én nem akartam túl nagy terhet a vállukra rakni azzal, hogy folyamatosan a feljutásról, a bajnoki címről beszélek nekik. Aztán mégis sikerült, mert tehetséges, ügyes gyerekeim voltak.

Tavaly nyáron volt egy felkészülési meccs a cseh Slavia ellen. A prágai fiatalok nemcsak a Vasast, hanem másnap az Újpestet is alaposan elverték, és ez még akkor is sokkoló élmény volt, ha a Slavia akadémiájáról pontosan tudni, hogy Közép-Európa egyik kiemelkedő műhelye.
- Felesleges lenne most azt a meccset ennyi idő után boncolgatni, de értem a kérdését, próbálja elhelyezni a Vasast, sőt a magyar utánpótlást a csehek mellett. Nos, a Slavia olyan futballistákkal szerepelt ekkor nálunk, akik közül jó néhány már a felnőtt csapatban is lehetőséget kapott. Ott az a szokás, hogy a felkészülési időszakban járják Európát, mint valami vándorcirkusz, és úgy készülnek a szezonra. Volt köztük többszázezer eurós gyerek, úgyhogy azt a meccset én egy állomásnak tekintettem a bajnoki rajt előtt.

Ha már egy külföldi műhely került szóba, hogyan élte meg, hogy bajnokcsapata két meghatározó futballistája, Varga Donát és Puskás Zsombor is külföldre szerződött? Nem próbálta meg marasztalni őket?
- Többször is beszélgettem velük és megértettem, hogy ők új közegbe vágynak. Mindkettő kiugró tehetségnek számít. Talán csak egy esetben tarthattuk volna meg őket, ha azt mondjuk nekik: ősztől állandó helyük lesz a felnőtt NB II-es csapatban.

Ilyet aligha mondhatna két gyereknek bármelyik edző…
- Értem én, hogy nincs - és nem is lehet - bérelt helye senkinek, de ha engem kérdez, én mindkettőt játszatnám az NB II-es csapatban már most is! …de ez már nem aktuális, hiszen elmentek, és szerencsére úgy köszöntünk el tőlük, hogy nyitva hagytuk számukra az ajtót, ide bármikor visszajöhetnek, és én hiszem is, hogy egyszer talán újra Vasas mezben láthatjuk őket.

Ön már látja a jövő Vasasát?
- Legalábbis látok olyan srácokat az Akadémián, akikből valóban összeállhat egy erős, ütőképes Vasas néhány éven belül. Olyan együttes, amely valóban méltó lehet a klub múltjához. De ehhez türelemre van szükség.

Talán türelemből van itt a legtöbb… Negyven éve várjuk az újabb bajnoki címet, harminc esztendeje a következő kupagyőzelmet.
- A türelmet úgy is értettem, hogy annak a mostani felnőtt csapattal szemben is meg kell lenni. A rosszabb, közönségbosszantó eredmények ellenére is. Ne felejtse, hogy két éve még az NB I-ben szerzett bronzérmet és játszott kupadöntőt a Vasas. Valakinek a felelőssége, hogy ez a keret így szanaszét széledt és gyakorlatilag teljesen új csapatot kellett építeni…

Egyeztet, beszélget Szanyó Károllyal?
- Természetesen. Felkészült szakembernek tartom, hasonló a filozófiánk a futballról, én is azt szeretem, ha nálunk van a labda, ha mi dominálunk, ha mi irányítunk. Muszáj is beszélgetnünk, hiszen jó néhány srácom ott edz vele, a felnőtt keretben.

Az ETO elleni idénynyitót - amit 2-1-re nyertünk - a műfüves pályán játszották.
- Igen. És?

Nem arról volt szó, hogy az új füves edzőpályán is rendezhet mérkőzést az Akadémia? Például a győri meccs időpontjában foglalt volt ez a pálya?
- Nem, ott állt üresen délelőtt tíz órakor. De ezt a témát nem velem kellene megbeszélnie…

Mondom én akkor: a Vasas Akadémia talán az egyetlen a világon a profi klubok között, amelynek nincs saját füves pályája. Ezért is óriási bravúr, hogy a mi gyerekeink, a kubalások ott vannak a kiemelt bajnokságban! Kész csoda, amit Nagy Miklós néhány hét alatt az átigazolási időszakban véghezvitt. Úgy csábított ide megannyi korosztályos válogatottat, a rivális klubok legjobbjait, hogy közben nem tudta azt mondani a gyerekeknek a tárgyalóasztalnál: hat füves pálya, négy jakuzzi, öt sószoba, meg csinos masszőrhölgyek állnak rendelkezésre. Az egyetlen érv a tulajdonos szájából csak az lehetett: nyitva az első csapat öltözőjének ajtaja bárki előtt!
- Ez pontosan így van. A Vasas jelenleg - elsősorban - valóban a felnőtt csapat ígéretével tud csábítani.

Most legalább megkapták a ketrecet, ami ugye nem szabványméretű pálya, de fű borítja, ott lehet tréningezni.
- Ez igaz, ennek örülünk is, de mi a hazai bajnoki meccseinket akkor is műfüvön játsszuk. Jóllehet állítólag folynak az egyeztetések, hogy majd valamikor ráengednek minket az új edzőpályára, talán még a stadionba is bemehetünk. Közös érdek ez, hiszen mi építjük a Vasas jövőjét., Ott a korábbi kínai piac, amit állítólag visszakap a klub, elférne egy, de akár két füves edzőpálya is azon a területen. Miközben például az NB III-ban szereplő Kecskemétnek megszámlálhatatlan füves edzőpálya áll rendelkezésére, és akkor még nem beszéltem a másodosztályban lévő UTE-ról, meg Újpest FC-ről, meg a Videotonról… Szinte nincs is olyan rivális, akinek ne lenne két vagy három mérkőzés rendezésére alkalmas füves játéktere. Nekünk meg egy sincs! De ez nálunk - és higgye el, ezt komolyan mondom - nem téma, már ami a srácokat illeti.. Mindenki teszi a dolgát, edzenek, dolgoznak becsülettel, senki sem panaszkodik! Nekünk így kell eredményt elérnünk. Így, ilyen körülmények között. Mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy a Vasasért küzdhetünk, immár újra a legjobbak között. A Győrt legyőztük az U19-es csapattal, szombaton pedig a Ferencvároshoz megyünk. A Fradi kikapott 4-2-re az Illés Akadémiától a rajton, úgyhogy ellenünk mindenképp győzni szeretnének. Nemrég játszottunk velük edzőmeccset és 3-1-re vertük őket. Jó lenne ismételni!

Hová várja a csapatát a nyolc legerősebb Akadémia versenyében?
- Úgy az ötödik és a nyolcadik hely között valahol, de tudja hogy van ez, az ember menet közben egyre éhesebb lesz… De nem győzöm hangsúlyozni, számomra az igazi sikerélményt majd az adja, ha a kezem alatt dolgozó gyerekekből minél több az Illovszky Rudolf Stadionban lép pályára, a felnőtt csapat mezében. Mert belőlük lesz, lehet az igazi Vasas.
 

2019.08.23. 11:07

Vissza

 •   M GY D V P
  1 ETO FC GYŐR 6 5 0 1 15
  2 FERENCVÁROSI TC 6 4 0 2 12
  3 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 5 3 1 1 10
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 6 3 1 2 10
  5 PUSKÁS AKADÉMIA FC 6 2 1 3 7
  6 BUDAPEST HONVÉD-MFA 5 1 2 2 5
  7 MTK BUDAPEST 6 1 1 4 4
  8 DVSC-DLA 6 1 0 5 3
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 4 4 0 0 12
  2 FERENCVÁROSI TC 4 3 1 0 10
  3 PUSKÁS AKADÉMIA FC 4 3 0 1 9
  4 MTK BUDAPEST 3 2 1 0 7
  5 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 4 1 0 3 3
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 4 0 1 3 1
  7 ETO FC GYŐR 4 0 1 3 1
  8 DVSC-DLA 3 0 0 3 0
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 4 4 0 0 12
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 4 3 1 0 10
  3 FERENCVÁROSI TC 4 2 1 1 7
  4 MTK BUDAPEST 3 2 0 1 6
  5 DVSC-DLA 3 1 0 2 3
  6 ETO FC GYŐR 4 1 0 3 3
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 4 0 2 2 2
  8 VASAS KUBALA AKADÉMIA 4 0 0 4 0
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 4 4 0 0 12
  2 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 4 3 1 0 10
  3 PUSKÁS AKADÉMIA FC 4 3 1 0 10
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 4 2 2 0 8
  5 PAKSI FC 4 2 1 1 7
  6 DVSC-DLA 4 2 1 1 7
  7 PMFC 4 2 1 1 7
  8 DVTK 4 2 0 2 6
  9 FERENCVÁROSI TC 4 1 2 1 5
  10 MTK BUDAPEST 4 1 2 1 5
  11 MOL FEHÉRVÁR FC 4 1 1 2 4
  12 VASAS KUBALA AKADÉMIA 4 1 0 3 3
  13 ETO FC GYŐR 4 1 0 3 3
  14 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 4 1 0 3 3
  15 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 4 0 0 4 0
  16 UTE 4 0 0 4 0
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 4 4 0 0 12
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 4 4 0 0 12
  3 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 4 4 0 0 12
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 4 3 0 1 9
  5 FERENCVÁROSI TC 4 3 0 1 9
  6 MTK Budapest 4 2 0 2 6
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 4 2 0 2 6
  8 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 4 2 0 2 6
  9 UTE 4 2 0 2 6
  10 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 4 2 0 2 6
  11 PAKSI FC 4 1 1 2 4
  12 MOL FEHÉRVÁR FC 4 1 0 3 3
  13 PMFC 4 1 0 3 3
  14 DVTK 4 0 1 3 1
  15 DVSC-DLA 4 0 0 4 0
  16 ETO FC GYŐR 4 0 0 4 0
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 ÚFC 3 3 0 0 9
  2 METIS NFC 2 2 0 0 6
  3 NYÍRSÉG NŐI SC 2 2 0 0 6
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 3 2 0 1 6
  5 MONORI SE 2 1 0 1 3
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 1 1 0 0 3
  7 VÁC-DEÁKVÁR SE 3 1 0 2 3
  8 UFC GYÖMRŐ 3 1 0 2 3
  9 BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE SE (törölve) 0 0 0 0 0
  10 BVSC-ZUGLÓ 1 0 0 1 0
  11 REAC SISE-FEMINA 3 0 0 3 0
  12 MAGYAR MÉLYÉPÍTŐ-HSE 3 0 0 3 0
               
               
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu