VKLA „Látom a jövő Vasasát!” – Sinkovics Gábor ezúttal Komódi Lászlóval készített őszinte interjút

Bajnoki cím az U17-es csapattal, amelynek következtében a kiemelt korosztályok immár újra a legjobbak között szerepelhetnek. Bravúrrajt az új bajnokságban, a Győr 2-1-es legyőzésével. Ez több mint biztató kezdet, ám hiába a forró nyár, a helyenként perzselő napsütés, a vízpartra csábító időjárás, beszélgetésünk mégsem lehet teljesen felhőtlen Komódi Lászlóval. Az egykoron a Vasasban is futballozó, technikás, nagy munkabírású labdarúgó jelenleg az U19-es csapat edzője - szokásához híven - őszintén válaszolt a kérdésekre, és bár valamennyien, a tulajdonostól kezdve a szakembergárdán át, a játékosokon, a szurkolókon keresztül hiszünk a Vasas jövőjében, azért van itt nem kevés feladat, amit meg kellene oldani… - A Vasas Kubala Akadémia U19-es korosztályának vezetőedzőjével, Komódi Lászlóval Sinkovics Gábor beszélgetett:

Hová helyezi edzői pályafutásában az U17-es csapattal elért bajnoki címet?
- Ha lenne otthon egy polcom, amelyen az emlékeimet gyűjtöm, akkor előkelő helyet foglalna el. Büszke vagyok rá, hogy bajnokok lettünk egy erős mezőnyben és megvalósítottuk mindazt, amit korábban talán csak titkon reméltünk.

A feljutás ezek szerint nem volt alapelvárás?
- Legalábbis nem így indultunk neki a bajnokságnak. Nem akarok itt régi sebeket feltépni, szerencsére túl vagyunk már azon az időszakon, de fontos megjegyezni, hogy egy esztendővel ezelőtt még meglehetősen bizonytalan volt itt minden. A korábbi tulajdonos távozása, na meg a kialakult helyzet nem azt sugallta, hogy itt minden jóra fordul. Akkor lépett színre Nagy Miklós, s vette át az Akadémia irányítását. Onnantól kezdve - ahogy mondani szokták - megfordult a széljárás, ám túlzás lenne azt mondani, hogy a mi korosztályos csapataink egyértelmű bajnokesélyesként vágtak volna neki a szezonnak. Több meghatározó futballistát is elcsábítottak tőlünk akkoriban, épp a bizonytalanság miatt, mégis úgy éreztem, hogy értékes kerettel dolgozhatok.

Nem hitt benne, hogy ez a keret képes lehet az első hely megszerzésére, a feljutás kivívására?
- Úgy kezdtünk el dolgozni, hogy számomra nem a helyezés volt a legfontosabb. Ezt többször is hangsúlyoztam, ma is vallom: egy utánpótlásban dolgozó szakembernek arra kell koncentrálnia, hogy az általa irányított gyerekek képzése - a lehetőségek szerint - minél magasabb színvonalú legyen. A cél a képességek fejlesztése, felkészíteni a srácokat az esetleges profi pályafutásra. Én ezt vállaltam a szerződésemben is, amelyben nem szerepelt olyan pont, hogy bármi áron fel kell jutnunk. Akkor úgy gondoltam, ha működik a kémia köztem és a csapatom között, ha a srácok vevők arra, amit én elképzeltem, akkor bármi lehet a történet vége. És ahogy teltek a hetek, a hónapok, úgy lett egyre többször kimondva, hogy cél az első hely. A titkos vágyból egyértelmű célkitűzés lett, és ma már elmondhatom, hogy ez engem nagyon stresszelt, sőt megzavart…

Nem így ismerem…
- Nem szeretném itt az utánpótlás futballedzők munkáját túldramatizálni, de ez meglehetősen sokrétű munka. Érteni kell a szakmát, a futball fortélyait, ugyanakkor legalább annyira fontos jó pedagógusnak lenni, aki tudja, hogy mikor kell „taslit” kiosztani, vagy magához ölelni a gyereket és azt mondani neki: nincs baj… nincs semmi baj, gyerünk tovább! Nevelgetni, pátyolgatni is kell őket amellett, hogy megpróbálsz belőlük férfit faragni. Én nem akartam túl nagy terhet a vállukra rakni azzal, hogy folyamatosan a feljutásról, a bajnoki címről beszélek nekik. Aztán mégis sikerült, mert tehetséges, ügyes gyerekeim voltak.

Tavaly nyáron volt egy felkészülési meccs a cseh Slavia ellen. A prágai fiatalok nemcsak a Vasast, hanem másnap az Újpestet is alaposan elverték, és ez még akkor is sokkoló élmény volt, ha a Slavia akadémiájáról pontosan tudni, hogy Közép-Európa egyik kiemelkedő műhelye.
- Felesleges lenne most azt a meccset ennyi idő után boncolgatni, de értem a kérdését, próbálja elhelyezni a Vasast, sőt a magyar utánpótlást a csehek mellett. Nos, a Slavia olyan futballistákkal szerepelt ekkor nálunk, akik közül jó néhány már a felnőtt csapatban is lehetőséget kapott. Ott az a szokás, hogy a felkészülési időszakban járják Európát, mint valami vándorcirkusz, és úgy készülnek a szezonra. Volt köztük többszázezer eurós gyerek, úgyhogy azt a meccset én egy állomásnak tekintettem a bajnoki rajt előtt.

Ha már egy külföldi műhely került szóba, hogyan élte meg, hogy bajnokcsapata két meghatározó futballistája, Varga Donát és Puskás Zsombor is külföldre szerződött? Nem próbálta meg marasztalni őket?
- Többször is beszélgettem velük és megértettem, hogy ők új közegbe vágynak. Mindkettő kiugró tehetségnek számít. Talán csak egy esetben tarthattuk volna meg őket, ha azt mondjuk nekik: ősztől állandó helyük lesz a felnőtt NB II-es csapatban.

Ilyet aligha mondhatna két gyereknek bármelyik edző…
- Értem én, hogy nincs - és nem is lehet - bérelt helye senkinek, de ha engem kérdez, én mindkettőt játszatnám az NB II-es csapatban már most is! …de ez már nem aktuális, hiszen elmentek, és szerencsére úgy köszöntünk el tőlük, hogy nyitva hagytuk számukra az ajtót, ide bármikor visszajöhetnek, és én hiszem is, hogy egyszer talán újra Vasas mezben láthatjuk őket.

Ön már látja a jövő Vasasát?
- Legalábbis látok olyan srácokat az Akadémián, akikből valóban összeállhat egy erős, ütőképes Vasas néhány éven belül. Olyan együttes, amely valóban méltó lehet a klub múltjához. De ehhez türelemre van szükség.

Talán türelemből van itt a legtöbb… Negyven éve várjuk az újabb bajnoki címet, harminc esztendeje a következő kupagyőzelmet.
- A türelmet úgy is értettem, hogy annak a mostani felnőtt csapattal szemben is meg kell lenni. A rosszabb, közönségbosszantó eredmények ellenére is. Ne felejtse, hogy két éve még az NB I-ben szerzett bronzérmet és játszott kupadöntőt a Vasas. Valakinek a felelőssége, hogy ez a keret így szanaszét széledt és gyakorlatilag teljesen új csapatot kellett építeni…

Egyeztet, beszélget Szanyó Károllyal?
- Természetesen. Felkészült szakembernek tartom, hasonló a filozófiánk a futballról, én is azt szeretem, ha nálunk van a labda, ha mi dominálunk, ha mi irányítunk. Muszáj is beszélgetnünk, hiszen jó néhány srácom ott edz vele, a felnőtt keretben.

Az ETO elleni idénynyitót - amit 2-1-re nyertünk - a műfüves pályán játszották.
- Igen. És?

Nem arról volt szó, hogy az új füves edzőpályán is rendezhet mérkőzést az Akadémia? Például a győri meccs időpontjában foglalt volt ez a pálya?
- Nem, ott állt üresen délelőtt tíz órakor. De ezt a témát nem velem kellene megbeszélnie…

Mondom én akkor: a Vasas Akadémia talán az egyetlen a világon a profi klubok között, amelynek nincs saját füves pályája. Ezért is óriási bravúr, hogy a mi gyerekeink, a kubalások ott vannak a kiemelt bajnokságban! Kész csoda, amit Nagy Miklós néhány hét alatt az átigazolási időszakban véghezvitt. Úgy csábított ide megannyi korosztályos válogatottat, a rivális klubok legjobbjait, hogy közben nem tudta azt mondani a gyerekeknek a tárgyalóasztalnál: hat füves pálya, négy jakuzzi, öt sószoba, meg csinos masszőrhölgyek állnak rendelkezésre. Az egyetlen érv a tulajdonos szájából csak az lehetett: nyitva az első csapat öltözőjének ajtaja bárki előtt!
- Ez pontosan így van. A Vasas jelenleg - elsősorban - valóban a felnőtt csapat ígéretével tud csábítani.

Most legalább megkapták a ketrecet, ami ugye nem szabványméretű pálya, de fű borítja, ott lehet tréningezni.
- Ez igaz, ennek örülünk is, de mi a hazai bajnoki meccseinket akkor is műfüvön játsszuk. Jóllehet állítólag folynak az egyeztetések, hogy majd valamikor ráengednek minket az új edzőpályára, talán még a stadionba is bemehetünk. Közös érdek ez, hiszen mi építjük a Vasas jövőjét., Ott a korábbi kínai piac, amit állítólag visszakap a klub, elférne egy, de akár két füves edzőpálya is azon a területen. Miközben például az NB III-ban szereplő Kecskemétnek megszámlálhatatlan füves edzőpálya áll rendelkezésére, és akkor még nem beszéltem a másodosztályban lévő UTE-ról, meg Újpest FC-ről, meg a Videotonról… Szinte nincs is olyan rivális, akinek ne lenne két vagy három mérkőzés rendezésére alkalmas füves játéktere. Nekünk meg egy sincs! De ez nálunk - és higgye el, ezt komolyan mondom - nem téma, már ami a srácokat illeti.. Mindenki teszi a dolgát, edzenek, dolgoznak becsülettel, senki sem panaszkodik! Nekünk így kell eredményt elérnünk. Így, ilyen körülmények között. Mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy a Vasasért küzdhetünk, immár újra a legjobbak között. A Győrt legyőztük az U19-es csapattal, szombaton pedig a Ferencvároshoz megyünk. A Fradi kikapott 4-2-re az Illés Akadémiától a rajton, úgyhogy ellenünk mindenképp győzni szeretnének. Nemrég játszottunk velük edzőmeccset és 3-1-re vertük őket. Jó lenne ismételni!

Hová várja a csapatát a nyolc legerősebb Akadémia versenyében?
- Úgy az ötödik és a nyolcadik hely között valahol, de tudja hogy van ez, az ember menet közben egyre éhesebb lesz… De nem győzöm hangsúlyozni, számomra az igazi sikerélményt majd az adja, ha a kezem alatt dolgozó gyerekekből minél több az Illovszky Rudolf Stadionban lép pályára, a felnőtt csapat mezében. Mert belőlük lesz, lehet az igazi Vasas.
 

2019.08.23. 11:07

Vissza

 •   M GY D V P
  1 ETO FC GYŐR 14 9 2 3 29
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 14 8 2 4 26
  3 FERENCVÁROSI TC 14 8 1 5 25
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 14 6 4 4 22
  5 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 14 5 3 6 18
  6 MTK BUDAPEST 14 4 3 7 15
  7 PUSKÁS AKADÉMIA FC 14 4 2 8 14
  8 DVSC-DLA 14 3 1 10 10
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 16 13 2 1 41
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 15 9 3 3 30
  3 FERENCVÁROSI TC 15 6 5 4 23
  4 MTK BUDAPEST 14 6 3 5 21
  5 ETO FC GYŐR 15 4 5 6 17
  6 DVSC-DLA 16 4 2 10 14
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 16 3 5 8 14
  8 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 15 1 5 9 8
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 16 14 2 0 44
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 15 8 1 6 25
  3 DVSC-DLA 16 8 1 7 25
  4 FERENCVÁROSI TC 14 6 2 6 20
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 15 6 2 7 20
  6 ETO FC GYŐR 15 4 4 7 16
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 15 3 4 8 13
  8 MTK BUDAPEST 14 3 0 11 9
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 16 11 4 1 37
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 16 11 4 1 37
  3 VASAS KUBALA AKADÉMIA 16 11 2 3 35
  4 DVSC-DLA 16 8 5 3 29
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 16 7 6 3 27
  6 PMFC 16 8 2 6 26
  7 ETO FC GYŐR 16 7 3 6 24
  8 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 6 5 4 23
  9 MTK BUDAPEST 16 5 4 7 19
  10 MOL FEHÉRVÁR FC 16 5 3 8 18
  11 PAKSI FC 16 5 2 9 17
  12 FERENCVÁROSI TC 16 4 5 7 17
  13 DVTK 16 4 4 8 16
  14 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 16 5 0 11 15
  15 UTE 16 2 6 8 12
  16 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 0 1 14 1
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 16 14 2 0 44
  2 FERENCVÁROSI TC 16 14 1 1 43
  3 BUDAPEST HONVÉD-MFA 15 12 0 3 36
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 16 10 2 4 32
  5 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 10 1 4 31
  6 MTK BUDAPEST 16 9 1 6 28
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 16 9 0 7 27
  8 UTE 15 6 2 7 20
  9 ETO FC GYŐR 16 6 1 9 19
  10 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 6 0 9 18
  11 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 16 4 2 10 14
  12 PMFC 16 4 1 11 13
  13 DVTK 16 3 2 11 11
  14 PAKSI FC 16 2 5 9 11
  15 MOL FEHÉRVÁR FC 16 2 3 11 9
  16 DVSC-DLA 16 2 3 11 9
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 11 10 1 0 31
  2 VIADUKT SE BIATORBÁGY 11 3 0 8 9
  3 SOROKSÁR SPORT CLUB 11 7 0 4 21
  4 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 11 8 0 3 24
  5 REAC SPORTISKOLA SE 11 1 0 10 3
  6 DOROGI FC 11 1 1 9 4
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 10 0 1 30
  8 BVSC-ZUGLÓ 11 1 1 9 4
  9 BUDAÖRS 11 3 2 6 11
  10 KELEN SC 11 7 1 3 22
  11 UTE 11 5 2 4 17
  12 DUNAHARASZTI MTK 11 5 2 4 17
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 11 10 1 0 31
  2 VIADUKT SE BIATORBÁGY 11 3 2 6 11
  3 SOROKSÁR SPORT CLUB 11 3 1 7 10
  4 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 11 0 2 9 2
  5 REAC SPORTISKOLA SE 11 3 3 5 12
  6 DOROGI FC 11 4 2 5 14
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 9 0 2 27
  8 BVSC-ZUGLÓ 11 0 2 9 2
  9 BUDAÖRS 11 3 4 4 13
  10 KELEN SC 11 6 2 3 20
  11 UTE 11 10 1 0 31
  12 DUNAHARASZTI MTK 11 4 2 5 14
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 8 7 0 1 21
  2 DOROGI FC 8 6 1 1 19
  3 NYERGESÚJFALU SE 8 6 1 1 19
  4 ÚFC 8 5 1 2 16
  5 VÁC VÁROS LSE 8 4 1 3 13
  6 BSE PALÓC FARKASOK USE 8 3 0 5 9
  7 CSEPEL FC 8 1 1 6 4
  8 BVSC-ZUGLÓ 8 1 1 6 4
  9 ASTRA-ALEF HFC 8 0 0 8 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 AIRNERGY FC-BMTE 11 10 0 1 30
  2 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 11 8 1 2 25
  3 BUDAÖRS 11 8 1 2 25
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 7 0 4 21
  5 ASTRA-ALEF HFC 11 4 2 5 14
  6 ÚFC 11 2 1 8 7
  7 DVTK 11 2 0 9 6
  8 MERCEDES-KLC 11 0 1 10 1
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 ÚFC 10 10 0 0 30
  2 COMPLEXPRESS-METIS NFC 10 8 1 1 25
  3 MONORI SE 10 7 1 2 22
  4 NYÍRSÉG NŐI SC 10 7 0 3 21
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 10 6 1 3 19
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 10 4 1 5 13
  7 BVSC-ZUGLÓ 10 3 1 6 10
  8 VÁC-DEÁKVÁR SE 10 3 1 6 10
  9 REAC SISE-FEMINA 10 3 0 7 9
  10 UFC GYÖMRŐ 10 1 0 9 3
  11 BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE SE (törölve) 0 0 0 0 0
  12 MAGYAR MÉLYÉPÍTŐ-HSE 10 0 0 10 0
               
               
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu